Site icon Nexius Learning

nxExercises

Mi ez?

Az nxExercises egy Google Sheets add-on, amivel olyan zárt feladatokat lehet létrehozni, ami beimportálható az nxEditorba, a Nexius Learning ökoszisztémájába.

Hogyan használjuk?

Az nxExercise menüelemre, illetve add-on menüelemre kattintva megjelenik egy lista a lehetséges műveletekkel. A felső sorban szürke színű gombokra kattintva lehet előhozni az oldalsávban a különböző űrlapokat a feladattípusokhoz.

Alatta az alábbi műveletek láthatóak kék színnel.

Extra feladat adatok

Ahhoz, hogy ezeket az információkat előhozzuk, az extra adatok: mellett lévő kis toggle gombra kell kattintani. A megjelenő extra űrlap elemek

Prefix és az ID beállítása

A kérdés azonosítóját a prefix, és az id 4 helyiértékben “0”-kkal feltöltött karaktereinek összefűzéséből kapjuk. Ezt a két értéket dokumentum szinten tároljuk. Tehát, ha valaki megnyitja a táblázatot, akkor ott tudja folytatni, ahol a dokumentumhoz elmentette a szkript az értékeket.

Ezekből az adatokból a táblázatban a ´feladatok_0001´ azonosító fog szerepelni

Felelős

Alapértelmezetten a bejelentkezett felhasználó email címe, de ez is átírható bármilyen karakterláncra.

Érvényességi idők

A feladat érvényességének dátumait lehet itt beállítani. Megadható külön-külön csak a kezdet, mind a végdátum, és együtt is használható.

Támogatott nyelvek

Az nxEditor által is támogatott nyelvek vehetőek fel. Egyelőre ezeket az értékeket nem mentjük el, csak a táblázat soraiba.

Pontszám

A pontszám értéke is csak a táblázat soraiba kerül mentésre. Alapértelmetten 0.

Média

Ahogy írtuk fenn. Létrehozunk a felhasználó Drive-jában egy nxExercise, amin belül egy Media mappát is. Ha ebbe a mappába feltöltünk médiaelemeket, akkor azok bekerülnek a feladathoz tartozó média legördülő menübe, egy kis előnézeti képpel.

Minden válaszlehetőséghez, csoportelemhez megadható külön-külön média. Minden egyes médiaelemnél megadható annak forrása, és alternatív leírása. Előbbi a jogi procedúrákat, utóbbi a kép betöltődésénél, illetve a felolvasó szoftvereknél segítség.

Mappa beállítása

Lehetőség van ez a Media mappát átállítani egy másik Drive-ban szereplő helyre. A gombra kattintva megjelenik egy kis felugró ablak, ahol bekérjük a mappa azonosítóját (pl.: 1J-yRPX8s4S_Az5BB5iAkJSwo5LucoATa), vagy URL jét. (pl.: https://drive.google.com/drive/folders/1J-yRPX8s4S_Az5BB5iAkJSwo5LucoATa) Ezt a beállítást csak az adott felhasználóhoz mentjük el.

Egyedi mappa használata

Amennyiben nem használja más a kérdés-segítő táblázatot, akkor a saját Drive mappája erre a célra tökéletesen elegendő.

Megosztott mappa használata

Abban az esetben, ha egy megosztott mappa van beállítva, akkor tudunk pl.:

Médiaelem szinkronizálás

Hogy ha nem szerepel még a médiaelem a listában az a kép, amit szeretnénk használni, akkor töltsük föl a képet az aktuális mappába, és kattintsunk a szinkronizálás gombon.

Média típusok

Mi látszik, és mi nem? A listában csak a az alábbi médiatípusok jelennek meg:

Sokszor jpeg fájl kiterjesztés mögé van egy webp típus rakva és azért nem látszik.

Helyes válaszok megadása, ellenőrzése

Válaszlehetőségek alatt nyílik lehetőségünk megfogalmazni a kérdésre a válaszokat. Minden egyes új válaszlehetőség egy új tabon helyezkedik el. Egyelőre limitáltuk ezeknek a számosságát 6-ban. Amennyiben a válaszokat nem egymás utáni tab-ba írjuk (pl.: 1-3-5), akkor a mentésnél nem generálódik a kimaradt lehetőségnek új sor, azokat kihagyva, egymás után fognak szerepelni. A válaszlehetőség helyessége jelölőnégyzetet bepipálva adhatjuk meg az adott válasz helyességét.

Segítségként a beírt válaszoknál szürkére, a helyes válaszoknál zöldre színezzük a válaszlehetőség tabjának hátterét.

Párhuzamos szerkesztés

Egy táblázatban is van lehetőség párhuzamos szerkesztésre.

Amennyiben két felhasználó egyszerre kattint a Hozzáadás gombra, akkor a később kattintónál egy felszólítás jelenik meg:

Bocs. Éppen más is megnyomta a hozzáadást. Próbáld újra pár másodperc múlva!

Így nem keverednek össze a táblázat sorai.

nxExercises Privacy Policy

Exit mobile version